Był karp, sałatka warzywna, barszcz czerwony z krokietem, pierogi z kapustą i grzybami, zupa rybna na zakwasie z kaszą pęczak oraz mnóstwo pysznych świątecznych ciast. Swoje dzieła prezentowali twórcy ludowi z regionu, można było sobie zrobić zdjęcie w fotobudce albo na królewskim tronie! W Szczyrku odbył się po raz pierwszy Beskidzki Jarmark Bożonarodzeniowy!
O podniebienia mieszkańców i turystów zadbały panie z kół gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego: Bystrej, Bestwiny i Szczyrku. Każdy chętny mógł bezpłatnie spróbować tradycyjnych wigilijnych dań. Nie mogło zabraknąć bestwińskiego karpia królewskiego. „Mamy swoją recepturę na tę rybę. Karpia solimy, dajemy cebulę i czosnek, a potem smażymy na maśle klarowanym, do którego dodajemy swojskie masełko” – mówi Maria Maroszek KGW Bestwinianki. W sąsiedniej karczmie dzieci i dorośli brali udział w warsztatach świątecznych. Powstawały: aniołki w tradycyjnym żywieckim stroju, bombki z bibuły, gwiazda kolędnicza, efektowne gwiazdy z papieru i choinki ze sznurka. „Kiedy przychodził adwent w gospodarstwie wykonywało się lżejsze prace. To był też czas strojenia choinki. Była bieda, więc góralki wymyślały piękne ozdoby ze słomy, światy z opłatków, koszyczki na orzechy”- mówi Maria Grzegorek, instruktorka warsztatów z Juszczyny.
Wszystkim, którzy pojawili się na placu św. Jakuba życzenia świąteczne składali samorządowcy: starosta bielski Andrzej Płonka i burmistrz Szczyrku Antoni Byrdy oraz minister funduszy i polityki regionalnej Grzegorz Puda i wiceminister rodziny i polityki społecznej Stanisław Szwed. Co ważne, były zapowiedzi cyklicznej imprezy.
Moc atrakcji zapewnił świąteczny konwój radia Zet: karaoke, zdjęcia na królewskim radiowym tronie, fotobudkę, a popijając gorącą czekoladę można było pośłuchać o historii tego smakołyku. Ze sceny płynęły kolędy, sporo pozytywnego zamieszania wśród gości jarmarku wprowadziły dziady z Milówki.
Organizatorami wydarzenia były: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, powiat bielski, Szczyrk, marka Beskidy. Honorowy patronat nad jarmarkiem objął Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa.
M. Fritz