Grupa przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń oraz zespołów regionalnych z powiatu bielskiego wraz z zespołem projektowym wzięła udział w wizycie studyjnej na terenie Žilinskiego Samosprávnego Kraju. To jedno z kolejnych działań realizowanego przez Powiat Bielski wspólnie ze Stowarzyszeniem Obywatelskim Polonus z Żyliny projektu pn. "Kulinarne Pogranicze" współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Interreg Polska-Słowacja 2021-2027.
Na miejscu powitani przez słowackich partnerów, turyści z Polski mieli okazję zobaczyć jedne z najważniejszych atrakcji turystycznych i kulturalnych regionu: Muzeum Kawy w Kruszetnicy, gdzie odbyła się darmowa degustacja kaw pochodzących z różnych zakątków świata oraz Muzeum Wsi Orawskiej w Zubercu – wyjątkowy skansen prezentujący życie codzienne i zabudowania dawnych mieszkańców regionu Orawy, usytuowany wzdłuż tzw. Zimnego Potoku. Ważnym punktem programu był także Rio de Klin, czyli Pomnik Chrystusa Zbawiciela, z którego rozpościera się widok na całą Orawę i Jezioro Orawskie, a nawet Tatry. Pierwszy dzień wycieczki zwieńczono relaksującą kąpielą w aquaparku z wodami geotermalnymi, wykorzystującymi gorące źródła, z których słynie tutejszy region.
Kolejny dzień rozpoczęto wizytą w Europejskim Centrum Kultury Dudziarskiej w Oravskiej Polhorze, gdzie po wysłuchaniu interesującego wykładu o historii i tradycji gajdziarstwa i pokazie najciekawszych instrumentów, można było zobaczyć niezwykły warsztat, w którym do dziś tworzy się dudy.
Tym muzycznym akcentem zakończono zwiedzanie i nadszedł czas na długo wyczekiwanie warsztaty kulinarne. Uczestnicy z Polski i Słowacji mogli nie tylko zintegrować się, ale także wymienić się wspólnie doświadczeniami oraz … przepisami! Podczas warsztatów zostały zaprezentowane podstawy i najważniejsze cechy kuchni słowackiej. Wreszcie włożono również fartuchy i zakasano rękawy i można było przekonać się na własnej skórze jak przyrządza się od podstaw m.in. popularne na Słowacji haluszki, których podstawą są ziemniaki i mąka. Wywiązały się bardzo ciekawe dyskusje dotyczące różnic między kuchnią polską a słowacką, a wszystko to okraszone było unoszącymi się wokół zapachami wyśmienitych potraw. Po uczcie dla żołądków przyszedł czas na pożegnanie, ale już niedługo odbędzie się kolejna odsłona projektu „Kulinarne Pogranicze”, która zakłada udział przedstawicieli powiatu bielskiego na imprezie plenerowej na Słowacji.
M. Wróbel-Zyzańska