„Święto powiatu co roku organizujemy w innej gminie. To okazja do integracji i współpracy samorządów, ale też mieszkańców którzy mają okazję przez 3 dni zobaczyć, jak zmieniała się dana gmina. Właśnie tego nam potrzeba obecnie w kraju: zgody i wspólnego działania”- mówił starosta bielski Andrzej Płonka (klub radnych Bezpartyjni Rodzina Prawo Wspólnota) w Kozach.
Podczas Święta Powiatu Bielskiego i 700-lecia Kóz integrować można było się przy scenie podczas koncertów, kina letniego i w strefie chillout`u w zabytkowym parku przy pałacu Czeczów oraz przy… stole. Przegląd potraw regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”, to propozycje przygotowane przez 37 kół gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego. Komisja konkursowa oceniała ok. 200 dań i napojów w 5 kategoriach: produkt regionalny, zupy, danie główne, ciasta i desery oraz nalewki i napoje. Wszystkie łączył temat przewodni – „Dobra kasza nasza”. Jak mówi Danuta Pawlus z Zespołu Regionalnego Jaworze, który działa przy OSP w Jaworzu rodzajów kasz jest na tyle dużo, że można je wykorzystać w każdej postaci czy to jako dodatek do dania głównego, czy przyrządzić danie wegetariańskie. Panie częstowały m.in. faszyrkami z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej cebuli. „To po naszemu kotlety mielone, w których 1/3 to kasza jęczmienna, którą często dodaję zamiast moczonej bułki do mięsa, bo dobrze klei i jest zdrowa”- mówi pani Danuta. Mieszkańcy, który odwiedzili Kozy w niedzielne popołudnie mogli spróbować także… lemoniady z kaszy jaglanej od pań z KGW Wilamowice, czy wina ryżowego serwowanego na stoisku KGW Bystra. Wśród dań głównych królowały kaszanki, gulasze i gołąbki, a wśród słodkości – desery i ciasta z kaszą manną. Zupy to przede wszystkim krupnik w wielu odsłonach.
W Kozach świętowali z nami goście, m.in. Mirosława Nykiel, posłanka do Parlamentu Europejskiego; Przemysław Koperski, wiceminister infrastruktury; posłanka Małgorzata Pępek, poseł Mirosław Suchoń oraz burmistrzowie i wójtowie gmin z powiatu bielskiego.
Nagrodzone dania:
- Kategoria zupy: KGW Bystra za barszcz z kaszą i pieczonym jabłkiem,
- Kategoria danie główne: KGW Kozianeczka za kapustę z kaszą gryczaną i roladą faszerowaną,
- Kategoria produkt: KGW Bestwinianki za kaszotto z kurczakiem,
- Kategoria ciasta i desery: KGW Roztropice za ciasto „Stefankę”,
- Kategoria napoje i nalewki: KGW nr 1 Jaworze za nalewkę „Szalona gryka”.
Wyróżnienia:
Nagroda wójta gminy Kozy: KGW Mazańcowice za „Łzę pszenicy”,
Nagroda Rejonowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Bielsku-Białej: KGW Dankowice za wystrój stołu kuchennego,
Nagroda Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bielsku-Białej: KGW Czechowice-Dziedzice za kultywowanie tradycji i wykorzystanie produktów od lokalnych rolników,
Nagroda Beskidzkiej Izby Gospodarczej w Bielsku-Białej: KGW Rybarzowianki za gołąbki z kaszą i KGW Janowice za krupnioki białe z poganką,
Puchar „Kroniki Beskidzkiej” – KGW Bujaków za ciasteczka idealne do koszyczka,
Nagroda Magazynu Samorządowego „Mój Powiat” – KGW Wilkowice za wystrój stanowiska.
Wspólne powiatowe i gminne świętowanie w Kozach potrwa do późnego wieczora.
M.Fritz