Projekt pn. „Kulinarne Pogranicze” współfinansowany jest przez Unię Europejską w ramach programu Interreg Polska – Słowacja 2021-2027.
Głównym celem projektu jest zwiększenie atrakcyjności dziedzictwa kulturowego polsko-słowackiego pogranicza oraz wzrost rozpoznawalności oferty kulturalnej tego obszaru w kraju i za granicą poprzez promocję dziedzictwa kulturowego, folkloru, rękodzieła ludowego oraz tradycji związanych z kuchnią regionalną. W ramach projektu przewiduje się: organizację imprezy plenerowej w ramach Święta Powiatu Bielskiego pn. Festiwal Tradycji „Kulinarne Pogranicze”, która odbędzie się 20-21 lipca na terenie Stadionu LKS Drzewiarz w Jasienicy, wykonanie gadżetów promocyjnych dla uczestników przeglądu, wizytę studyjną po stronie słowackiej oraz prezentację dziedzictwa kulturowego podczas plenerowej imprezy kulturalnej w Żylinie.
Właściwie wykorzystane efekty realizacji projektu przez przedstawicieli samorządów, instytucji kulturalnych polsko-słowackiego pogranicza, mieszkańców, przedstawicieli branży turystycznej, turystów przyczynią się do rozwoju turystyki kulturowej polsko-słowackiego pogranicza, wzrostu zainteresowania dziedzictwem kulturowym i tradycjami kulinarnymi regionu oraz kreowania pozytywnego wizerunku powiatu bielskiego, jako miejsca atrakcyjnego dla organizacji działań kulturalnych i artystycznych. Projekt zakłada realizację następujących działań:
1. Festiwal Tradycji "Kulinarne Pogranicze"
W ramach Festiwalu Tradycji "Kulinarne Pogranicze" zorganizowana zostanie dwudniowa plenerowa impreza kulturalna. Podczas imprezy odbędzie się bezpłatna degustacja tradycyjnych potraw regionalnych dla około 1000 osób. Potrawy regionalne przygotowane zostaną przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz reprezentację partnera słowackiego w specjalnie wynajętą na tą okazję halę namiotową. Zorganizowane zostaną również stoiska twórców regionalnych, rękodzielników oraz bezpłatne warsztaty wypieku chleba w tradycyjnym piec chlebowym i warsztaty rękodzielnicze (tworzenie kwiatów z bibuły, rzeźbienie w drewnie oraz wykonywanie ceramiki). Całość wydarzenia uświetnią występy zespołów regionalnych, folkowych oraz lokalnych zespołów muzycznych i tanecznych. Podczas imprezy zorganizowane zostanie stoisko promocyjne, gdzie będą m.in. materiały promocyjne powiatu bielskiego i partnera, gadżety promocyjne oraz publikacje kulinarne w dwóch językach słowackim i polskim. Przegląd promowany będzie w prasie, mediach oraz na portalach społecznościowych. Wykonany zostanie reportaż z wydarzenia emitowany w lokalnej telewizji. Wykonany zostanie baner oraz roll-up z nazwą projektu i logotypami projektowymi. W ramach działania wykonane zostaną również kulinarne gadżety reklamowe: fartuszki kuchenne, rękawice kuchenne oraz zestawy bambusowe akcesoriów kuchennych. Na gadżetach umieszczone zostanie odpowiednie znakowanie. Grupę docelową tworzą mieszkańcy, turyści oraz przedstawiciele organizacji kulturalnych i samorządowych polsko-słowackiego pogranicza. W wydarzeniu uczestniczyć będzie partner słowacki - ok. 15 osób oraz przedstawiciele samorządów, stowarzyszeń kulturalnych z terenu powiatu bielskiego.
2. Promocja tradycji kulinarnych podczas imprezy plenerowej u partnera słowackiego
Kolejnym elementem, który umożliwi promocję i prezentację atrakcji kulturowych i turystycznych powiatu bielskiego, tym razem na Słowacji. Będzie promocja tradycji kulinarnych podczas imprezy plenerowej u partnera projektu. Zorganizowane zostanie stoisko z materiałami promocyjnymi o regionie Beskidów, zaprezentowany zostanie folklor górali beskidzkich przez kapelę regionalną oraz bezpłatna degustacja kuchni regionalnej przygotowana przez partnera polskiego.
3. Wizyta studyjna "Kulinarne Pogranicze"
Działanie obejmuje zorganizowanie dwudniowej wizyty studyjnej na po stronie słowackiej. W ramach wizyty przewiduje się zwiedzanie atrakcji kulturowych i przyrodniczych na terenie Žilinskiego Samosprávnego Kraju, oraz organizację warsztatów kulinarnych podczas których partner słowacki zaprezentuje tradycyjne potrawy z regionu. Zaplanowano udział 45 osób w tym m.in. przedstawiciele instytucji kulturalnych polsko-słowackiego pogranicza, stowarzyszeń kulturalnych, kół gospodyń wiejskich oraz zespół realizujący projekt. Zadanie przyczyni się do zwiększenia wykorzystania potencjału zasobów kulturowych i przyrodniczych polsko-słowackiego pogranicza przez wzajemną wymianę doświadczeń między partnerami oraz uczestnikami wizyty studyjnej oraz poszerzenie wiedzy na temat tradycji kulinarnych regionu słowackiego.
KOSZT CAŁEGO PROJEKTU: 44 973,37 EUR tj. 208 420,09 zł